Skoči na glavno vsebino
07 49 92 550 info@sicbrezice.si
Select Page

Kakor je v šoli navada, najprej ponovimo, kaj pravzaprav obeležujemo 25. junija. Na ta dan je leta 1991 Slovenija formalno postala neodvisna, sprejeti sta bili Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Vemo, da je za sklenitev zakonske zveze potrebno, da se o tem strinjata oba zakonca in poroke so običajno veseli dogodki. Po drugi strani je za ločitev dovolj, da jo želi oz. zahteva le eden, pogosto pa sledijo pravni zapleti. Podobno je bilo z »ločitvijo« Slovenije od tedanje Socialistične in federativne republike Jugoslavije (SFRJ). Če se je Slovenija po drugi svetovni vojni prostovoljno in svobodno vključila v skupnost šestih republik, ločitev od te skupnosti republik še zdaleč ni bila tako enostavna in nekateri problemi v zvezi z »delitvijo premoženja« se vlečejo še do danes.

Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije pa med drugim zagotavlja varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin vsem osebam na ozemlju Republike Slovenije (citiram): »…ne glede na njihovo narodno pripadnost, brez sleherne diskriminacije, skladno z ustavo Republike Slovenije in z veljavnimi mednarodnimi pogodbami.« Morda smo prepričani, da so takšne pravice samoumevne – v marsikateri deželi so le črka na papirju, moje opažanje in prepričanje pa je, da se v Sloveniji strpnost in razumevanje do drugega in drugačnega veča.

Vse to pa je mogoče le z dobrim javnim izobraževalnim sistemom, katerega del je tudi naša šola in vi, drage dijakinje in dijaki. Naj ob koncu pouka poudarim, da me veseli, ker  smo kljub vsem oviram, ki nam jih je prinesel koronavirus, večinoma srečno in uspešno prikrmarili do zaključka (nekateri boste seveda morali še opraviti kakšno obveznost).

Vsem, ki ste resno in odgovorno opravili svoje obveznosti kljub temu, da je v določenem trenutku  obstal cel svet in z njim tudi ETrŠ, se zahvaljujem. Upam, da nam »vaje« ne bo potrebno ponoviti tudi z začetkom novega šolskega leta, če pa bi se to vendarle zgodilo, vedite, da znova računam(o) na vas.

Ob koncu še enkrat čestitke ob dnevu državnosti, pa želim vam prijetne in sproščene počitnice!

 

Mojca Tomažin, ravnateljica

 

(Skupno 249 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost