Skoči na glavno vsebino
07 49 92 550 info@sicbrezice.si
Select Page

Na dan Evrope, 9. maja, praznujemo mir in enotnost v Evropi. Ta dan obeležujemo obletnico zgodovinsko pomembne Schumanove deklaracije. Francoski zunanji minister Robert Schuman je predlagal novo obliko političnega sodelovanja v Evropi, ki bi zagotavljala trajni mir med narodi Evrope. Zavzel se je za oblikovanje evropske institucije, ki bi skrbela za skupno upravljanje industrije premoga in jekla. Pogodbo o ustanovitvi takšne institucije so podpisali naslednje leto. Schumanov predlog šteje za začetek povezovanja držav v Evropsko unijo (EU).

Institucije EU ob praznovanju dneva Evrope vsako leto v začetku maja v Bruslju in Strasbourg pripravijo dan odprtih vrat za javnost. Lokalna predstavništva EU v Evropi in po vsem svetu organizirajo številne dejavnosti in dogodke za obiskovalce vseh starosti. Vsako leto več tisoč ljudi obišče institucije, sodeluje v razpravah, posluša glasbene koncerte in si ogleda druge prireditve, s katerimi obeležimo dan Evrope in izboljšujemo poznavanje EU.

Na Ekonomski in trgovski šoli Brežice obeležujemo dan Evrope v okviru projekta Šola ambasadorka Evropskega parlamenta in Evrošola. Dogodek smo letos izvedli v digitalni obliki za vse dijake šole. Smernice izvedbe letošnjega dogodka smo oblikovali za dijake z namenom razvijanja in udejanjanja načel aktivnega državljanstva, kritičnega ter ustvarjalnega razmišljanja. Dijaki se v okviru obeležitve seznanjajo z delovanjem EU, aktualnimi politikami in ustvarjajo različne kreativne izdelke.

Naše aktivnosti v okviru projekta lahko spremljate na našem instagram profilu solaambasadorkaep.etrs.

Želim vam vesel dan Evrope.

Mojca Ogorelc,
koordinatorica projekta Šola ambasadorka Evropskega parlamenta in Evrošola

(Skupno 396 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost