Skoči na glavno vsebino
07 49 92 550 info@sicbrezice.si
Select Page

UNESCOV projekt: Povezava starega mestnega jedra z Vrbino – Holyjeva steza

Projekt bomo izvajali v sodelovanju z Gimnazijo Brežice.

Dediščino (naravno in kulturno) z naslovom Holyjeva steza (dostop do Vrbine iz mesta) si želimo posvojili zaradi sinergijskih učinkov, ki bodo rezultat sodelovanja obeh brežiških srednjih šol (Gimnazija ter SIC Brežice).

Pomen narave, kulture in telesna dejavnost je za mlade najboljša popotnica za življenje. To pot si želimo urediti, jo opremiti s klopjo ali dvema in vzdrževati. Ob priložnostih bi obeleževali svetovne dneve, pripravljali in izvajali učne poti, iskali zaklade…

Navdih za projekt smo dobili s predlogom projekta za participativni del proračuna Občine Brežice, ki je bil vložen leta 2021/2022 z naslovom Holyjeva steza – ureditev dostopa iz centra mesta do Vrbine in je trenutno na rezervnem seznamu  projektov Ostali projekti. Predvsem si želimo, da bi to pot ponovno »oživeli« ter mlade pozvali v naravo, k soustvarjanju in podoživljanju kulture, ki se nahaja v naši neposredni okolici, katerega cilj je ureditev prehoda iz centra mesta v Vrbino po javnem dobru in utrditev 60 m poti z leseno ograjo po pobočju.

Povezava središča mesta s čudovito naravo Vrbine je lahko rekreativna, učna in turistična pridobitev za center Brežic in naravna telovadnica dijakom in šolarjem.

Učna pot po Holyjevi stezi bo imela komponente pomena razvoja obrti in gospodarstva občine v preteklosti in v prihodnosti ter pomen in krepitev slovenske narodne zavesti, domoljublja in ljubezni do lastnega kraja in domovine.

Sočasno bomo posvojili slovensko narodno pesem »Kje so tiste stezice«.

Skupaj si želimo, da bi s pomočjo lokalne skupnosti ohranili ta pozabljen zaklad Brežic.

(Skupno 56 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost