Skoči na glavno vsebino
07 49 92 550 info@sicbrezice.si
Select Page

V sredo, 4. maja 2022, sta se dijaka Strokovno izobraževalnega centra Brežice Lara Rupar in Sebastjan Lašič udeležila razprave »Če bi jaz odločal o odzivu na vojno v Ukrajini«, na kateri je z dijaki razpravljal evropski komisar Janez Lenarčič.

Evropska unija  je leta 2012 prejela Nobelovo nagrado za mir, za svoja prizadevanja, da celino, na kateri so dolgo divjale vojne,  spremeni v celino miru.  EU že desetletja spodbuja mir, spravo, demokracijo in človekove pravice v Evropi. Ob takratni priložnosti je takratni predsednik Evropskega parlamenta gospod Martin Schulz zapisal: »Sprava, to je bistvo EU. EU je edinstveni projekt, v katerem je mir nadomestil vojno in solidarnost nadomestila sovraštvo. In to si sedaj želimo tudi za Ukrajino, njene prebivalce in ves svet.

Dijaki (Lara Rupar, Nika Per in Sebastjan Lašič) so oblikovali naslednje predloge:

  • Najprej si želimo, da se vojna v Ukrajini ustavi. Recimo STOP VOJNI v Ukrajini in naj na svetu zavlada MIR. Naj se zagotavljajo in uresničujejo temeljne vrednote Evropske unije  spoštovanje človekovega dostojanstva, svobode, demokracije, enakosti, pravne države in spoštovanja človekovih pravic in svoboščin. Mladi in vsi si želimo svet in družbo brez sovražnosti, dobre medsebojne odnose, varnost, poštenost in obdobje brez vojn, brez prepirov in konfliktov. Med državami sveta in ljudmi naj zavladajo harmonija,  solidarnost, zadovoljstvo in sožitje.
  • Solidarnost, strpnost, svoboda in enakost ter spoštovanje so pomembne vrednote za življenje v družbi. Biti solidaren pomeni biti pripravljen medsebojno si pomagati, biti strpen pomeni dopustiti, da lahko nekdo živi in razmišlja drugače. Evropska unija je skupek vrednot, ki omogočajo sobivanje, kljub različnim jezikom, kulturam, religijam in običajem. Solidarnost je bila kot ena izmed temeljnih vrednot izpostavljena že leta 1951 v ustanovni pogodbi Evropske skupnosti za premog in jeklo in bila pojmovana kot temelj evropske integracije in ekonomskega razvoja. Zato, da se bo vojna končala potrebujemo solidarnost in povezanost.
  • Evropsko komisijo pozivamo  in države članice, ki sprejemajo begunce, naj izboljšajo usklajevanje na mejnih prehodih in v sprejemnih objektih ter poskrbijo za natančno registracijo beguncev in njihov dostop do potrebne dokumentacije. Poudarjamo potrebo po vseevropski platformi za registracijo oseb, ki zaprosijo za zaščito, ki je zlasti nujna za podporo prizadevanjem za iskanje in ponovno združitev mladoletnikov brez spremstva, pa tudi tistih ki jim grozi trgovina z ljudmi, kot so ženske in deklice.
  • Organizacije civilne družbe potrebujejo večjo neposredno finančno in materialno podporo EU in njenih držav članic, da bi olajšali usklajevanje na terenu in zagotovili boljšo porazdelitev humanitarne pomoči.
  • Predlagamo, da ministri in ministrice EU za energijo na naslednji seji razpravljajo o možnostih za omejitev vpliva visokih cen energentov.

Sodelujoči dijaki in mentorice SIC Brežice

(Skupno 53 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost