Skoči na glavno vsebino
07 49 92 550 info@sicbrezice.si
Select Page

Värnamo, 13. 4. 2018

V času od 8. do 13. aprila 2018 je v švedskem mestu Värnamo potekalo tretje srečanje šestih šol iz Švedske, Finske, Španije, Grčije, Portugalske in Slovenije, ki so vključene v evropski projekt World of Work. Cilj projekta je povezovanje, skupno raziskovanje in odkrivanje načinov za razvijanje mehkih veščin pri vseh, ki bodo v prihodnosti iskali nove zaposlitve.

Prvo srečanje je potekalo lansko jesen v Brežicah, saj je naša šola glavna koordinatorica projekta, ki pod vodstvom profesorice Elene Mlakar skrbi, da so skupni produkti čim bolje pripravljeni in da je dodana vrednost projekta čim bolj koristna za vse udeležence. Drugo srečanje je letošnjega februarja potekalo na Portugalskem, tretje pa na Švedskem. Projekt se bo zaključil z zadnjima dvema srečanjema, ki bosta jeseni v Grčiji in spomladi 2019 na Finskem.

Na Švedsko so iz Ekonomske in trgovske šole Brežice potovali dijaki Jure Tomše, Blaž Vogrin in Mateja Suban v spremstvu profesoric Elene Mlakar, Alenke Pečnik Kranjec in Metke Galič. Dijaki so oblikovali kreativen in formalen življenjepis, sestavili svoj portfolio z osebnim opisom, opisom mehkih veščin, dosežki v času šolanja in dokumentom europass mobility, ki v slovenskem in angleškem jeziku dokazuje znanja in veščine, ki so jih pridobili na Švedskem. Dijaki so predstavili svojo poslovno idejo in tekmovali z drugimi pred komisijo. Hkrati so tudi sami ocenjevali naložbene možnosti v druge ideje in izbrali zmagovalca. S sodelovanjem vseh udeležencev so nastali različni skupni izdelki. Zanimiv je video z ugotovitvami dijakov o pomenu znanja jezika, vlogi EU pri spodbujanju Erasmus+ projektov in razvijanju medosebnih veščin, pa tudi razstava kreativnih življenjepisov in spletni časopis (https://wownews2018.blogspot.se).

Po ogledu šolskega centa FiGY Värnamo (http://www.figy.se/) na Švedskem, kjer izobražujejo več kot tisoč dijakov v različnih programih za pridobitev poklica in za nadaljevanje  šolanja, smo najprej od predstavnika zaposlitvenega urada dobili vpogled na trg dela na Švedskem in možnosti vstopa s strani različnih iskalcev zaposlitve, ki prihajajo iz Švedske, iz Evropske unije, pa tudi iz drugih držav. Obiskali smo mestno hišo, kjer nas je sprejel župan mesta in nam predstavil delovanje javnega sektorja na Švedskem in podrobno v območju mesta Värnamo.  Gostitelji so nas peljali na ogled muzeja sodobne umetnosti Vandalorum in v prostore bivše tovarne gume Gummifabriken, ki so jo popolnoma obnovili in v njej povezali kulturni, tehnični, raziskovalni in podjetniški center, vse z namenom trajnostnega razvoja regije. Visoka investicija v skupni center se je izplačala, saj deluje kot unikatna večplastna podpora novim podjetnikom in vsem prebivalcem območja okoli Värnama. Vse udeležence srečanja so domačini peljali tudi na ogled tovarne stekla Kosta Boda in na univerzo Linnaeus oz. campus Växjö, kjer so nam predstavili brezplačne možnosti za redni študij ali poletne tečaje za študente iz EU. Ogledali smo si tudi njihovo trgovino z rabljenimi izdelki, ki omogoča, da stare stvari dobijo novega lastnika in tako ponovno oživijo, narava pa ostaja hvaležna. Švedska je vzorna pri izvajanju dolgoročnega trajnostnega razvoja, saj se zelo zaveda, da je le tako možno zajeziti globalne podnebne in okoljevarstvene probleme. Na povratku domov smo si ogledali tudi dansko prestolnico Kopenhagen.

Za ETrŠ: Metka Galič
Foto: Metka Galič

(Skupno 518 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost