Ta spletna stran uporablja piškotke. Z brskanjem po strani se strinjate z našo izjavo o Piškotkih. Sprejmi in zapri
VSŠB
UNESCO

Znak šole

Obrazložitev znaka ETrŠ Brežice

Jedro celostne podobe ETrŠ Ekonomske in trgovske šole Brežice tvori avtorski logotip. Znak je zvrha navzdol v rumeni, zeleni, modri in pridani črni barvi. Povzema barve starega brežiškega mestnega grba, novodobnega občinskega in brežiškega turističnega znaka ter znaka trgovskega podjetja Posavje. Z njimi tako sestavlja, nadaljuje in dopolnjuje kompleksno celoto, ki ji geografsko, regionalno, družbeno in funkcionalno pripada.

Znak ETrŠ ima vezibilen videz in večplasten pomen. Zaznavna in pomenska gostota sta plod dolgega razmišljanja, obdelave in preskušanja. Vse te njegove prepoznave določajo mnogoličen in kompleksen videz, ki lahko že vsakemu takorekoč likovnemu laiku sugerira njegovo lastno rebusno besedno transliteracijo ali prevod, ki je v nadaljevanju delno besedno že nakazan. To pa je tudi smisel in življenjska uporabnost tovrstne označbe.

V celotnem izgledu je najprej že na prvi pogled očiten in jasen videz črke E, ki kot kratica simbolizira ekonomijo v najširšem pomenu nosilne izobraževalne dejavnosti. V tem makrovidezu prepoznamo tudi stavbarsko markantno izbočeno stekleno pročelje same šolske zgradbe iz zornega kota bodočega urbanističnega trga, ki je sedaj še površno transverzalno skrito, pokaže pa se pri neposrednem vstopu v stavbo oziroma pri sekventnem pogledu ter intimnejšem stiku z njo. Celota nas s tem napelje k vstopu v stavbo in šolo kot takšno. Same krivulje so popolni posnetek tlorisne dominante iz njenega arhitekturnega načrta v merilnem sorazmerju, povdarjajo pa optično lepoto oziroma vizualno atraktivnost šole.
Nato v mikrovidezu znaka prepoznamo tri vodoravno perspektivične elipsaste kovance, ki so navpično perspektivično naloženi na kupček. Kovanci izpričujejo ekonomijo, finance, trženje in varčevanje, ki šolajoče pripelje do denarja v papirnati obliki. Ti kovanci so pravzaprav istočasno praporasti trakovi, ki predstavljajo hkrati tudi bankovce oziroma spričevala, ki so posledica tukajšnega šolanja in kupčkanja individualnega truda oziroma pametne naložbe znanja ali naložbe kot ekonomske kategorije. Vertikalno kopičenje velja tudi za izobraževalno vertikalo, saj je nosilec znaka institucija vertikalnega ekonomskega izobraževanja od poklicne trgovske, preko srednje ekonomske do višje strokovne šole, ki se izvajajo pod isto streho. Perspektivična risba eliptičnih slojev znaka in nakazana perspektiva v višino našo percepcijo popeljejo v avtomatično razumevanje funkcioniranja izobraževalnega ciklusa in njegove nadgradnje.
Celoten logotip je geometrijsko pravilno konstruiran figurativni znak, ki je navzven in navznoter grajen popolnoma po ključu zlatega reza. Njegova shema je izrisana kot cloisonnistična risba, ki dovoljuje tako linearno grafično interpretacijo kot rastrsko ali barvno zapolnitev heraldično očrtanih ploskev. Samemu figurativnemu znaku je pridana sodobna pisava iz računalniškega nabora fontov Avant Gar Got Itc TEE, ki se sklada z videzom in pomenom znaka ter nudi več variant krepkosti črk, izkazuje pa dodatno tehnološko aktualnost ter sodobno orientiranost nosilca znaka.Znak je primeren za številne aplikativne izvedbene inačice, uporabne tehnične rešitve in dvo ter tridimenzionalne izvedbe. Tako lahko zadiha kot živ organizem celostne podobe daljšega veka.

Alojz Konec, junija 2000  

Kontaktirajte nas

Ekonomska in trgovska šola Brežice
Bizeljska cesta 45
8250 Brežice
07 / 499 25 50
ss.trg-ekon-brezice@guest.arnes.si

Uradni podatki

Ekonomska in trgovska šola Brežice
Bizeljska cesta 45
8250 Brežice

Več podatkov »