Ta spletna stran uporablja piškotke. Z brskanjem po strani se strinjate z našo izjavo o Piškotkih. Sprejmi in zapri
VSŠB
UNESCO

Projektno srečanje v sklopu Erasmus+ »SM@RT« na Finskem

Projektno srečanje v sklopu Erasmus+ »SM@RT« na Finskem

junij 2017

Trileten mednarodni projekt smo zaključili z glasbenim koncertom vseh šestih sodelujočih šol na Finskem v mestu Huittinen.  Našo šolo so zastopali dijaki Tamara Blatnik, Tanita Lipar, Nuša Medvešek in Amadej Gorenc. Pripravili so tri skladbe, kasneje pa so bili aktivni v skupnem nastopu vseh sodelujočih. 

Za srečanje smo se pripravljali že od decembra 2016, ko smo na šoli organizirali proslavo ob državnem prazniku Dnevu samostojnosti in objavili posnetek na etwinning spletni strani projekta. Kasneje smo delali anketo med mladimi o udeležbi na koncertih in drugih prireditvah  ter izsledke uporabili za oblikovanje poslovne ideje organizacija porok in maturantskih plesov. Naredili smo tudi intervju s predstavnikom plesne šole Studio Ritem.  

V času srečanja smo predstavili izdelke, se povezali z gostiteljskimi družinami, spoznali njihov način preživljanja prostega časa in prehrano, si ogledali Unescovo mesto Rauma in bivšo prestolnico Turku. Sprejel nas je župan mesta Huittinen in predstavnica za šolske dejavnosti, ki  nam je predstavila izobraževanje na Finskem. Lahko smo se udeležili pouka in se prijetno sprostili v »chill room«, kjer dijaki pišejo naloge, se družijo, igrajo igrice, si sposojajo knjige in poslušajo glasbo. Vrhunec tedna pa je bil koncert v šolski telovadnici. Profesor fizike in njegovi dijaki so dokazali, da je finska glasba energična in čutvena. Češki dijaki so imeli zabaven nastop s humornimi vložki, Italijanom je na odru pomagal učitelj klavirja in nas s svojimi dijaki popeljal v svet romantičnih Benetk, opere in rok opere. S Španci smo se prepustili ritmom latino glasbe in skupaj zaplesali. Vrhunec večera je bil skupni nastop. Zvečer smo imeli poslovilni žur. V petek smo dobili certifikate o udeležbi in se pod vtisom prijetnih izkušenj težko poslovili. Čakala sta nas še dva dneva v Helsinkih. V soboto smo si ogledali vojaško bazo in muzej na otoku Semolina, kjer so se dogajali v preteklosti spopadi za nadzor nad Skandinavijo. V Helsinkih pa nas je očarala mogočna evangeličanska cerkev, ki zaznamuje podobo glavnega mesta. Popeljali smo se z razglednim kolesom visoko nad mestne znamenitosti.

Vtisi dijakov

Finska je bila neverjetna izkušnja in nebom pozabila niti enega dogodka, saj so bili vsi po svoje posebni in zabavni. Najbolj mi je bilo všeč, ker smo se med sabo zelo povezali in postali dobri prijatelji tako z dijaki iz drugih držav kot z dijaki naše šole.

Tamara

Na Finskem smo se imeli preprosto neverjetno. Slovenska ekipa se je zelo dobro povezala med sabo in prav tako tudi z  dijaki iz ostalih šol. Doživeli smo lep teden, kjer smo si ogledali lepote Finske, poizkusili njihove jedi, njihovo slavno finsko savno, spoznali nekaj novih besed iz različnih držav in spoznali čudovite ljudi, ki nam bodo za vedno ostali v naših srcih. Presenečena sem bila, da je bila moja gostiteljica ravno polsestra punce, ki sem jo gostila pred dvema letoma, kar je pomenilo, da sem se lahko s Pijo v tem tednu, ko sem bila na Finskem večkrat videla. Ainina družina me je zelo lepo sprejela, majhen Popi in Siri pa sta bila vesela, ker sem ugodila njuni želji po igranju družabnih iger, brat Ode pa je bil toliko prijazen, da mi je odstopil kar svojo sobo. Z Aino smo se super razumele, ker je tudi ona zelo komunikativna, prijazna in polna energije. Izjemno sem vesela, da sem bila del tega projekta in upam, da se bo vsem nam dijakom uresničila želja po tem, da bi imeli naše Jeff srečanje.

Nuša

Na Finskem smo se imeli zelo lepo. Ta izkušnja mi bo ostala v spominu vse življenje. Z učenci iz ostalih šol smo se neverjetno povezali in postali dobri prijatelji. Upam, da se kmalu spet srečamo na Finskem.

Tanita

Iz projekta Erasmus+ smo odnesli zelo dobre izkušnje in sklenili nova prijateljstva. Ker smo se sporazumevali v angleškem jeziku, smo izboljšali razumevanje in uporabo. Pri družinah smo bili lepo sprejeti. Veliko časa smo preživeli v skupnih aktivnostih in ob raznih oblikah neformalnega druženja. Zadnji dan pa smo naredili še skupni koncert, ki je bil zabaven in pester. Ta teden mi bo za vedno ostal v spominu.

Amadej

Projektno srečanje v sklopu Erasmus+ »SM@RT« na Finskem
Projektno srečanje v sklopu Erasmus+ »SM@RT« na Finskem

Kontaktirajte nas

Ekonomska in trgovska šola Brežice
Bizeljska cesta 45
8250 Brežice
07 / 499 25 50
ss.trg-ekon-brezice@guest.arnes.si

Uradni podatki

Ekonomska in trgovska šola Brežice
Bizeljska cesta 45
8250 Brežice

Več podatkov »