Skoči na glavno vsebino
07 49 92 550 info@sicbrezice.si
Select Page

9. maja obeležujemo dan Evrope. Na dan Evrope, 9. maja, praznujemo mir in enotnost v Evropi in  obeležujemo obletnico zgodovinsko pomembne deklaracije Roberta Schumana, v kateri je predlagal novo obliko političnega sodelovanja v Evropi, ki naj bi zagotavljala trajni mir med narodi Evrope. Njegov predlog velja za začetek nastanka današnje Evropske unije (EU).

Na Strokovno izobraževanem centru Brežice smo obeležili dan Evrope 2023 z različnimi aktivnostmi v okviru mednarodnega projekta in programa EPAS – European programme Ambassador School – Šola ambasadorka Evropskega parlamenta, v katerem naša šola aktivno in uspešno sodeluje, kot edina posavska srednja šola, že šesto leto. Program in projekt v Sloveniji koordinira pisarna predstavništva Evropskega parlamenta v Sloveniji. Na šoli celo šolsko leto načrtujemo in izvajamo različne aktivnosti ter vsebine v okviru projekta in programa EPAS. Letos smo se v okviru projekta povezali s posavskimi podjetji in občinami: Soltec Dobova, Ino Brežice, Kovis Brežice, HESS, Občino Brežice, Občino Krško in Občino Sevnica. V izvajanje različnih aktivnosti in vsebin projekta vključujemo na šoli sodobne in inovativne didaktične pristope ter metode, ki jih uspešno nadgrajujemo z ustvarjalnostjo in digitalnimi kompetencami.

Letošnji dan Evrope smo posvetili tudi evropskemu letu znanj in spretnosti 2023. Bistvo tega leta je pomoč ljudem pri pridobivanju ustreznih znanj in spretnosti za kakovostna delovna mesta ter pomoč podjetjem pri odpravljanju pomanjkanja znanj in spretnosti v EU.

Na dan Evrope 2023 smo na šoli izvedli različne aktivnosti. V evropskem kotičku in info točki Evropskega parlamenta smo pripravili likovno razstavo. V torek, 9. 5. 2023, smo se naprej na video srečanju povezali z dvema EPAS srednjima šolama s Finske in skupaj razpravljali o aktualnih temah. Za  letošnjo temo smo si skupaj izbrali tematiko in problematiko inflacije na Finskem, v Sloveniji ter državah EU. Skupaj smo tudi razmišljali o evropskih vrednotah in pomenu EU za naše življenje. Ugotovili smo, da nam je vsem najbolj pomembna svoboda, mir, povezovanje in človekove pravice. Bila je odlična izkušnja  povezovanja in sodelovanja med šolami, dijaki in profesorji ter zanimiva oblika izmenjave stališč in pogledov o različnih področjih delovanja EU.

Nato smo z obeleževanjem in praznovanjem dneva Evrope nadaljevali v šolski avli, kjer smo za dijake in profesorje pripravili kratek kulturni program, »Photo Boot« EU kotiček in predstavitve kulinaričnih značilnosti petih držav EU: Italije, Belgije, Francije, Nemčije in Slovenije.

Vsi naši dogodki so odlično uspeli, pridobili smo nova znanja, razvijali različne veščine in se imeli zelo lepo. Vsebine projekta EPAS na SIC Brežice uspešno timsko načrtujemo, sodelujemo ter izvajamo na šoli različne dejavnosti profesorice mentorice Deja Avsec, Lidija Furlan, Urška Senica, Katja Bogovič, Tanja Plevnik in Mojca Ogorelc.

V okviru obeležitve letošnjega dneva Evrope bomo na šoli v četrtek, 25. maja 2023, izvedli okroglo mizo z našimi gosti na temo evropskega leta znanj in spretnosti 2023.

Mojca Ogorelc, koordinatorica projekta EPAS na SIC Brežice

Foto: SIC Brežice (Karmen Štefanič, Lidija Furlan, Mojca Ogorelc)

(Skupno 153 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost